Hyvin kirjoitettu ansioluettelo antaa sinulle merkittävän edun työnhaussa. Olemme eritelleet vaiheet ansioluettelosi viimeistelyyn, jotta voit kirjoittaa ammattimaisen, tehokkaan ja vaikuttavan ansioluettelon helposti ja nopeasti.

Ansioluettelon kirjoittaminen - 7 tärkeintä vaihetta:

 1. Tärkeimmät periaatteet
 2. Missä luoda ansioluettelo
 3. Yleinen ulkoasu ja suunnittelumallit
 4. Ansioluettelon rakenne
 5. Sisältö
  1. Henkilökohtaiset tiedot
  2. Esittely
  3. Ammatillinen kokemus
  4. Asiantuntemus
  5. Koulutus
  6. Suosittelijat
 6. Rekrytoijat ja rekrytointijärjestelmät
 7. Ansioluettelo uudelleensijoituspaikkoja varten

 

Tärkeimmät periaatteet

Monet hakijat lähettävät ansioluetteloita useisiin eri tehtäviin, mutta eivät saa vastausta, kun taas toiset saavat vastauksen joka kerta, kun he hakevat - miksi näin tapahtuu? Joskus se voi johtua hyvistä verkostoista, toisinaan taas pelkästä tuurista. Syystä riippumatta vahva ansioluettelo luo positiivisen vaikutuksen rekrytoijiin ja erottaa sinut muista hakijoista.

Ansioluettelo on itsemarkkinointiväline, joka on olennainen osa työnhakua. Se ei ainoastaan esitä taitojasi ja saavutuksiasi, vaan myös auttaa oikean mallin ja ohjauksen avulla erottumaan muista hakijoista ja pääsemään ensimmäisen seulontavaiheen läpi. Tutkimukset osoittavat, että työmarkkinoilla suurin osa ansioluetteloista ei läpäise ensimmäistä seulontavaihetta.

Rekrytointitoimistot saavat päivittäin satoja ansioluetteloita jokaista avointa työpaikkaa kohden, ja tämä määrä kasvoi Covid-19-pandemian jälkeen. Nämä ansioluettelot seulotaan ensin rekrytointitoimistossa, minkä jälkeen ne välitetään sisäisille rekrytoijille, jotka seulovat ne sisäisiä työpaikkoja varten. Seulontaprosessi ei kuitenkaan pääty tähän. Rekrytoijat käyttävät muita seulontamenetelmiä, kuten haastatteluja ja arviointitestejä, varmistaakseen, että he saavat avoinna oleviin työpaikkoihinsa sopivimmat henkilöt. Ottaen huomioon tämän pitkän prosessin ja kuhunkin tehtävään saatujen ansioluetteloiden suuren määrän, kokeneet rekrytoijat käyttävät ansioluettelon seulontaan vain 5-10 sekuntia. Jos ansioluettelo ei ole vaikuttava ja ammattimainen, on epätodennäköistä, että se pääsee alkukarsintavaiheen ohi.

Varmistaaksemme, että ansioluettelosi erottuu edukseen ja pääsee alkukarsintavaiheen ohi, olemme hahmotelleet ansioluettelon kolme tärkeintä osaa - ulkoasu, rakenne ja sisältö - ja käsittelemme ne yksityiskohtaisesti.

 

Missä luoda ansioluettelo?

Ensimmäinen askel kohti uutta uramahdollisuutta on ansioluettelon laatiminen - mutta missä se pitäisi laatia?  Ei ole suositeltavaa lähettää ansioluetteloa Word-muodossa, tekstinä tai kuvana, sillä se näyttää epäammattimaiselta ja voi myös johtaa siihen, että:

 • Ongelmat ansioluettelomuodon vastaanottamisessa rekrytointiyritysten rekrytointijärjestelmiin.
 • Rekrytointitoimistot voivat muokata tiedostoa tietämättäsi.
 • Tiedostoa voidaan tarkastella eri tavalla puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.
 • Tällaiset muodot tallentavat henkilökohtaisia tietoja, kuten tiedoston viimeksi tallentaneen henkilön nimen, tiedoston luontipäivämäärän ja -ajan sekä tiedoston sijainnin. Nämä tiedot ovat tarpeettomia ja saavat tiedoston näyttämään epäammattimaiselta.

Mitä pitäisi siis tehdä?

Ansioluettelo kannattaa lähettää PDF-muodossa. Tämä on myös se muoto, jota käytämme alustassamme useista syistä:

 • Muotoilu on lopullinen ja näyttää samalta kaikissa järjestelmissä.
 • On olemassa ammattimaisia ulkoasuja, jotka säästävät arvokasta aikaa.
 • Tiedostoa ei voi muokata.
 • Tiedoston ominaisuuksiin ei tallenneta henkilökohtaisia tietoja.

Yleinen ulkoasu ja mallipohjat

Ansioluettelon on oltava siisti, kieliopillisesti virheetön, selkeä ja ytimekäs. Huolimaton kirjoitus jättää negatiivisen vaikutelman rekrytoijalle, sillä hän saattaa pitää sinua liian epäammattimaisena, mikä vähentää mahdollisuuksiasi päästä rekrytointiprosessin seuraavaan vaiheeseen.

On tärkeää panostaa ansioluettelosi muotoon, sillä ammattimainen muoto lisää huomattavasti rekrytoijien kiinnostusta ansioluetteloasi kohtaan. Vaikka näyttävä ansioluettelo ei automaattisesti johda siihen, että saat jalan oven väliin, se antaa sinulle kilpailuedun, joka erottaa sinut muista hakijoista.

Hyvä uutinen on se, ettet tarvitse hienoja graafisen suunnittelun taitoja saavuttaaksesi haluamasi vaikuttavan ansioluettelon. Alustamme avulla voit helposti valita useista erilaisista mallipohjista, jotka rekrytointiasiantuntijat ovat suunnitelleet korostamaan vahvimpia taitojasi. Nämä mallit ovat saatavilla verkkosivuillamme, joten voit keskittyä ajallasi ja energiallasi työnhakuun.

 

Ansioluettelon rakenne

Keskustellaan nyt siitä, miten ansioluettelosi tulisi olla jäsennelty. Tämä on tärkeä osa ansioluettelon laatimista, sillä se auttaa rekrytoijia löytämään tärkeimmät yksityiskohdat. Erityisesti looginen järjestys antaa rekrytoijille tarkan kuvan urasi eri vaiheista, riippumatta sisällöstä.

Maailmanlaajuisesti yleisin rakenne, joka on ansioluettelomme kirjoitusalustan perusta, on luetella henkilötietosi, esittely, työkokemus, kurssit, koulutus, harrastukset ja suositukset.

Kirjoita ansioluettelosi käänteisessä aikajärjestyksessä - kunkin luokan tulisi alkaa kaikkein uusimmalla kokemuksellasi (työpaikka, tutkinnot, kurssit), kun taas kaikkein ensimmäinen työpaikka, tutkinto tai kurssi tulisi merkitä viimeisenä. Tämä järjestys on erityisen kätevä, koska siinä esitellään tärkeimmät taitosi heti alussa, jolloin rekrytoijat voivat käyttää 5-10 sekunnin seulonta-aikansa hyödyksi. Se auttaa heitä ymmärtämään kokemuksesi ilman, että heidän tarvitsee käydä läpi muita työtehtäviä, jotka eivät välttämättä ole merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta.

Tämä rakenne on erittäin dynaaminen, ja voit tehdä siihen muutoksia parhaaksi katsomallasi tavalla. Jos olet esimerkiksi vastavalmistunut korkeakoulusta, jolla ei ole työkokemusta, ja tärkein taitosi on tutkintosi, voit siirtää koulutusosion johdannon alle jo ennen työkokemusta (jos sellaista on).

 

Sisältö

Ansioluettelosi sisältö auttaa rekrytoijia päättämään, oletko sopiva tehtävään vai et. Seuraavassa on lueteltu joitakin perusasioita, jotka on hyvä sisällyttää ansioluetteloon, ja sen jälkeen joitakin "mukavia yksityiskohtia".

Pakolliset osat:

 • Henkilökohtaiset tiedot (puhelinnumero, sähköpostiosoite jne.)
 • Esittely (ei pakollinen, mutta suositeltava)
 • Kokemus
 • Taidot
 • Koulutus

Valinnaiset osat:

 • Henkilökohtaiset lisätiedot
 • Vapaaehtoistyö
 • Todistukset huippuosaamisesta ja osallistumisesta tutkimustyöhön
 • Harrastukset

Ansioluettelon ei pitäisi sisältää kaikkia työtehtäviä, joita olet hoitanut urasi alusta lähtien, mutta sen pitäisi herättää rekrytoijien kiinnostus ja auttaa heitä ymmärtämään kokemuksesi. Haastattelussa (puhelin- tai etukäteishaastattelussa) voit kertoa tarkemmin kokemuksestasi, jota ansioluettelossasi on käsitelty lyhyesti.

Hyödyllinen vinkki on laatia ansioluettelostasi useita versioita, jotta voit räätälöidä sen kunkin haettavan tehtävän tarpeisiin. Varmista, ettet lähetä yleisluonteista ansioluetteloa tehtäviin, joiden vastuualueet eroavat toisistaan, vaan korosta mieluummin kunkin tehtävän kannalta merkityksellistä sisältöä. Saatat esimerkiksi olla juuri oikea ehdokas sekä "myyntipäällikön" että "myyntiedustajan" tehtävään, mutta sinun on esiteltävä eri kokemuset kutakin tehtävää varten.

Toinen vinkki ansioluettelosi sisällön vahvistamiseksi on poistaa pronominit kokonaan - sinun ei tarvitse käyttää sanoja "minä" tai "hän", koska niiden käyttö on itsestään selvää. Kirjoitathan ansioluetteloa taidoistasi ja kokemuksestasi.

Henkilö- ja yhteystiedot

On suositeltavaa sisällyttää yhteystiedot ja henkilötiedot, jotka liittyvät joko sijaintimaahan tai haettavaan tehtävään. Kussakin maassa on erilaiset käytännöt (ansioluettelo valokuvalla tai ilman valokuvaa, maan etuliite jne. mukaan lukien). Joissakin tehtävissä vaaditaan, että ilmoitat, minkä tyyppinen ajokortti sinulla on, kun taas toisissa paikoissa tämä tieto voi olla epäolennaista.

Useimmissa tehtävissä seuraavat tiedot ovat pakollisia: koko nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Voit myös ilmoittaa kaupungin tai maan, ulkomaan kansalaisuuden ja syntymävuoden, mutta nämä tiedot ovat vapaaehtoisia, ja ne kannattaa lisätä, jos uskot, että ne voivat lisätä mahdollisuuksiasi tulla valituksi kyseiseen tehtävään.

 

Yhteenveto

Lukuisista ansioluetteloista tehtyjen arvioiden perusteella ansioluettelon tiivistelmä vaikuttaa myönteisesti rekrytoijiin kohdistuvaan yleisvaikutelmaan. Koska rekrytoijat käyvät läpi monia ansioluetteloita ja saattavat tuntea olonsa ylikuormitetuksi, ansioluettelon tiivistelmä auttaa selkeyttämään kaaosta. Yhteenveto, jossa tiivistetään työkokemuksesi, voi auttaa rekrytoijia keskittymään uudelleen ja ymmärtämään nopeasti, kuka olet ja millaista työtä etsit.

Yhteenveto tuo ansioluetteloon myös henkilökohtaisen lisän. Se on paikka, johon voit kirjoittaa erityisistä saavutuksistasi tai tilastoista, joihin haluat rekrytoijan kiinnittävän huomiota. Esimerkiksi: "Taitava hallintoassistentti, jolla on yli 9 vuoden toimistokokemus ja joka on erikoistunut hallinnolliseen työhön, ongelmanratkaisuun, suunnitteluun ja optimaaliseen avustamiseen. Todistettu tehokkuus ja kyky oppia nopeasti kaikki tietokoneohjelmat tai toimiston arkistointijärjestelmät ja navigoida niissä".

Esittelyssä on mainittava asema (esimerkiksi "Myyntipäällikkö" tai "Karismaattinen johtaja"), merkittävät saavutukset ("Erinomaisen korkeakoulututkinnon suorittanut", "Fysiikan tohtori"), tärkeimmät taitosi ("Ihmissuhdeasiantuntija", "Erikoistunut web-kehitykseen ") ja hakukohteen painopiste ("Kokoaikainen", "Manhattan, NY").

On suositeltavaa lisätä yksi rivi, josta käy ilmi motivaatiosi, energiasi ja halusi tulla hyväksytyksi tehtävään. Älä kirjoita pitkää esittelyä, koska siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ole lyhyt, selkeä ja ytimekäs ja muista, että esittelyn pitäisi antaa rekrytoijalle käsitys siitä, kuka olet hakijana.

Jos et ole varma, että esittely on tarpeen, älä lisää sitä lainkaan. Epäolennainen esittely voi antaa rekrytoijille virheellisen vaikutelman.

Ammatillinen kokemus

Työkokemuksesi kertoo rekrytoijille, oletko sopiva tehtävään. Ole huolellinen tätä osaa kirjoittaessasi.

On tarpeetonta mainita koko työhistoriasi, vaan vain viimeiset 10 vuotta ja vain asiaankuuluvat tehtävät, esimerkiksi jos olit lukion aikana jonkin aikaa töissä tarjoilijana, opiskelit sen jälkeen kirjanpitoa ja haet nyt työtä kirjanpitäjänä, älä mainitse tarjoilijatyötä. Kyse ei ole omaelämäkerran kirjoittamisesta, vaan pikemminkin siitä, että rekrytoijalle annetaan olennaiset tiedot, joiden perusteella hän voi päättää, oletko sopiva tehtävään. Pidä ansioluettelosi lyhyenä, selkeänä ja ytimekkäänä.

Kuten aiemmin on mainittu, kirjoita ansioluettelo käänteisessä aikajärjestyksessä siten, että viimeisin tai nykyinen työtehtäväsi on luettelossa ensimmäisenä, koska sitä on todennäköisesti syytä käsitellä tarkemmin myöhemmin haastattelussa.

Kannattaa muistaa, että rekrytoijat suosivat luettelomuotoista kirjoitustyyliä eivätkä kuvaavia kappaleita. Jokaisen luetelmakohdan tulisi olla erilainen, ja sen tulisi sisältää yksityiskohtaisia tietoja tehtäväsi eri osa-alueista.

Esimerkkejä:

 • 10 työntekijän maailmanlaajuisen myyntitiimin johtaminen New Yorkissa ja ulkomailla.
 • Monimutkaisten web-järjestelmien kehittäminen Python-, Java- ja Node.JS-tekniikoita käyttäen.
 • Myymälävuoron esimies, vastuussa työntekijöiden työvuoroista ja inventaariotyöstä.
 • Vastannut organisaatiorajat ylittävistä hankkeista, tavoitteiden saavuttamisesta ja 25 miljoonan dollarin vuosibudjetin hallinnoinnista.

On tärkeää, että mainitset kaikki työn tärkeimmät osa-alueet; älä aliarvioi itseäsi, mutta älä myöskään liioittele aloja, joista sinulla ei ole kokemusta. Haastattelussa sinulta saatetaan kysyä yksityiskohdista, ja sinun on rohkeasti selitettävä tarkemmin, mistä olet kirjoittanut.

Tässä kohtaa sinun tulisi mainita asiantuntemuksesi, projektit, joiden parissa olet työskennellyt, erityiset saavutukset, tuottavuus, ajan ja rahan säästäminen yritykselle, ammatillinen johtajuus, tietyn prosessin parantaminen ja kaikki muut kokemustasi täydentävät seikat.

Kuinka kirjoittaa ansioluettelo

Taidot

Asiantuntemus on sinun työkalupakkisi työtä varten. Se on pohjimmiltaan vuosien varrella hankkimasi ammattitaito. Yritykset käyttävät nykyään rekrytointijärjestelmiä, jotka skannaavat ja hakevat tietoja ansioluettelostasi, mukaan lukien asiantuntemuksesi. On suositeltavaa, että ilmoitat vain ne osaamiset, jotka ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta, ja varmistat, että niiden järjestys on oikea, eli aloitat tietyn työpaikan kannalta merkityksellisimmästä taidosta.

Lisäksi taidot voidaan jakaa kahteen tyyppiin - pehmeisiin taitoihin ("ajanhallinta", "kriittinen ajattelu") ja koviin taitoihin ("koodauskyky", "vieraiden kielten taito"). On tärkeää sovittaa taito tehtävään ja aloittaa kaikkein olennaisimmasta vähiten olennaiseen. Esimerkiksi myyntiedustajan paikkaa varten sinun tulisi ilmoittaa, että olet palveluhenkinen ja sinulla on erinomaiset ihmissuhdetaidot, mutta toista tehtävää, kuten ohjelmoijan paikkaa varten se on vähemmän tärkeää ja sinulta vaaditaan muita taitoja.

Koulutus

Voit muuttaa koulutusosion aseman ja ammatin mukaan. Esimerkiksi lahjakkaalle ohjelmoijalle tutkinto ei ole yhtä tärkeä kuin käytännön kokemus, ja siksi tällaiset hakijat voivat löytää monia työpaikkoja ilman tutkintoakin.

Sen sijaan tietyt oikeus-, kirjanpito-, lääketieteen ja humanististen tieteiden alojen työpaikat edellyttävät tutkintoa tietyistä akateemisista oppilaitoksista. Tällaisiin tehtäviin kannattaa lisätä myös tieteelliset julkaisut, jos sinulla on sellaisia, tai opinnäytetyö tai väitöskirja.

Kuten edellä on todettu, koulutus tulisi myös kirjoittaa käänteisessä aikajärjestyksessä, ja se voi sisältää myös verkkokursseja, seminaareja ja todistuksia. Jos sinulla on korkeakoulu- tai yliopistotutkinto, lukio-opintoja ei kannata mainita, sillä niillä ei ole merkitystä rekrytoijille.

Suosittelijat

Useimmat rekrytoijat saattavat pyytää sinulta suosittelijoita, entisiä pomoja tai kollegoita, joilta he voivat kysyä sinusta. Tämä on erittäin tärkeä vaihe, ja sinun tulisi antaa heille vain sellaisten henkilöiden yhteystiedot, jotka suosittelevat sinua. Rekrytoijat pitävät tätä vaihetta erittäin tärkeänä, joten älä ota mukaan sellaista entistä pomoa tai kollegaa, joka ei puoltaisi ehdokkuuttasi. Yritä sen sijaan löytää vaihtoehtoinen suosittelija tai kerro rekrytoijalle suhteenne monimutkaisuudesta.

Suosittelijoiden yhteystiedot voidaan ilmoittaa ansioluettelossa viimeisenä kategoriana, mutta useimmissa tapauksissa ei kuitenkaan ole tapana ilmoittaa nimiä tai yhteystietoja. Sen sijaan voit sanoa: "Suosittelut toimitetaan pyydettäessä".

Rekrytointijärjestelmät – ATS

Nykyisin ansioluetteloiden skannaamiseen ja suodattamiseen käytetään hakijaseurantajärjestelmää (ATS). Tämä järjestelmä on suunniteltu auttamaan rekrytoijia ansioluetteloiden tarkastelun ja lajittelun monimutkaisessa prosessissa ja auttamaan heitä lopulta hallitsemaan prosessia tehokkaasti.

Kun lähetät ansioluettelosi yrityksen työpaikkasähköpostiin tai lähetät sen yrityksen verkkosivuston kautta, ansioluettelosi päätyy rekrytointijärjestelmään, joka analysoi, suodattaa ja käsittelee sen automaattisesti sekä poimii siitä tietoja päättääkseen, pitäisikö se välittää palkkaavalle esimiehelle - ja kaikki tämä tapahtuu ilman ihmiskontaktia.

Tästä syystä sinun pitäisi työskennellä vain virallisten ansioluettelopalvelujen kanssa, kuten meidän alustamme, jolla on kyky käydä läpi tällaisten järjestelmien alustava seulontavaihe. Voit myös "päihittää algoritmin" sisällyttämällä ansioluetteloosi avainsanoja (jos sinulla on asianmukaista kokemusta). Älä sisällytä avainsanoja, jos sinulla ei ole asianmukaista kokemusta vain "päihittääksesi järjestelmän".

Ansioluettelo uudelleensijoituspaikkoja varten

Kussakin maassa on omat työnhakukäytäntönsä, esimerkiksi miten ansioluettelo kirjoitetaan. Eri ammattialoilla voi olla erilaisia vaatimuksia. Kannattaa tehdä ennakkotutkimusta ja ymmärtää, miten tietyssä maassa toimitaan, ennen kuin lähetät ansioluettelosi kyseisessä maassa sijaitsevaan yritykseen, katsoa esimerkkejä ansioluetteloista, keskustella kyseisessä maassa asuvien ihmisten kanssa ja tutustua toimintatapoihin.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa on erilaisia vaatimuksia, toisinaan jopa maiden sisällä. Esimerkiksi joidenkin mielestä hakijan valokuva on pakollinen, joidenkin mielestä taas ei. Jotkut vaativat saatekirjeen ja jopa maininnan siviilisäädystäsi.

 

Yhteenveto: Olemme antaneet sinulle tärkeitä tietoja, joita tarvitset rakentaaksesi ammattimaisen ansioluettelon, joka kiinnittää työnantajan huomion muutamassa sekunnissa. Tutustu huippuluokan ansioluetteloesimerkkeihin ja kokeile resumaker.fi :n hämmästyttävä ansioluettelon rakentajaa, joka säästää aikaa ja saat haastattelun unelmiesi työpaikkaan!